11 Temmuz 2013 Perşembe

şekerler kömür, emekler zayi olmasın!

Lezzet çok uzakta değildir.
Sadece zamana ihtiyacımız var.
Kesinlikle evet! Zaman.
Kendimizin olan ama sadece kendimizin olan bir saat!

Ben de uzun süredir ilk kez kendimin olan 1 saatimi şu görmüş olduğunuz tatlıya ayırdım. Evet abilerim, ablalarım; yanlış duymadınız. Sadece 1 saat karşılığında şu görmüş olduğunuz tatlının sahibi olabilirsiniz. 1 saatinizi bana verin size şu tatlıyı göndereyim :D Ya da boş verin ben size tarifi vereyim ister 1 saatte yapın ister 10 saatte!


Hamuru klasik turta hamuru. Şöyle anlatayım; benim kurabiye hamurum (turta da aynı hamur) da hep aynıdır, krema bazım da.  Krema başka bir postun konusu olsun. Zira bugün ki olayımız 1 saatte yapılabildiğini vaat ettiğim turtacık.

Mevsime, havaya, suya, sabuna, ona, buna, şuna anlayacağınız hiç bir şeye göre değişmeyen sevgili turta hamuru tarifime;

* 1 su bardağı pudra şekeri
* 1 paket tereyağı 
* 2 yumurtacık

* ve elbette alabildiği kadar un (1 paket kabartma tozunu başlangıçta una ekleyelim. Ayrıca bundan sonra bu yazıda geçecek un kelimesi un+kabarma tozu demektir. (yazar burada gıda kimyasına gönderme yapmaktadır.))
** Yumurtacıklarla yağı iyice karıştırıyoruz, homojen bir kıvama gelen sıvı malzemelerin üzerine şekeri de ekleyip çözdürüyoruz. Daha sonra alabildiği kadar un ki burada miktar söylemem zor; yumurta büyüklüğü ve el sıcaklıklarımız farklı olduğu için başlangıçtaki sıvı malzemelerin una doyma noktasını bilemiyorum.
Hamuru hazırladıktan sonra dinlenmeye bırakalım ve...

Mevsime, havaya, suya, sabuna, ona, buna, şuna, evdeki malzemeye, iş arkadaşının yazlıktan getirdiği meyve çeşidine ( turtadan da anlaşılacağı üzere benim şansıma bu hafta erik!) göre değişen sevgili turta iç harç tarifine;
* 500 gr erik
*50 gr şeker
*50 gr tereyağı
** şekeri tavaya koyuyoruz ve eritiyoruz. Ancak şeker sıvılaştığı an çekirdekleri çıkartılan erikleri eklemek gerekir ki şekerler kömür, emekler zayi olmasın!
Daha sonra sulanmaya başlayan meyvelere tereyağını ekliyoruz ki Fransızları haksız çıkarmayalım. Tereyağı, tereyağı ve daha fazla tereyağı!!! 

En son dinlenen hamuru kalıba seriyoruz ve iç harcını üzerine ekliyoruz. Arttırdığımız hamurdan fındık büyüklüğünde bezeler yapıp üstüne serpiyoruz. Bu arada biraz da fındık ekleyebiliriz...
Elbette dondurma. Tereyağı için söylenmiş o nadide sözü ben şimdi kendime uyarlayarak yazıyorum ki dondurma, dondurma ve daha fazla dondurma! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder