19 Haziran 2012 Salı

yoo sevgili kurabiye canavarı bunlar bana kadar!

    Uzun zamandır yapmalara da yemelere de doyamadığım bir kurabiye -cookie- var gönderi mönüsünde bugün. Benim için gastronomi kesinlikle bütün bilimlerden çok önde. Yani hiç düşünmeden  ufacık bir kurabiye parçasını kocaman bir gök taşına hatta kök hücreye değişebilirim!

   Bu gönderide before-after yapalım! Neydiler? Ne oldular? Önce;
 
    böyleydiler. Peki kim bunlar? Evet bildiniz! Hani can düşmanımız 3 beyazlar ailesi varya işte onların en tanınmış fertlerinden beyaz un, beyaz şeker...
     malzemeler:
*1 su bardağı un,
*1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri,
*1/4 su bardağı kakao,  
*1 paket kabartma tozu,
*3 yemek kaşığı tereyağı,
*1 yumurta. 

     hazırlık:
    Unu, pudra şekerini, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyerek bir kaba alıyoruz. Daha sonra soğuk haldeki tereyağını küçük parçalar halinde bu toz karışımına ekliyoruz ve başlıyoruz ezmeye. Yağ ile toz karışımını iyice birbirine yediriyoruz. Bu aşamada hamur kıvamına gelmemesine aldırmayın evet karışım hala toz halde! Bütün yağ parçalarını iyice ezerek olabildiğince homojen bir karışım elde ettikten sonra yumurtayı kırıyoruz. Bir kaşık yardımıyla yumurtayı iyice yediriyoruz. "Cıvık müdürüm afedersin" bu hamur! tepkisini hemen vermeyin lütfen. Şimdi de ağzına poşet ya da folyo geçirerek  30 dk. buzdolabının alt katında bekletiyoruz.
    Evet hamurun kıvamı şimdi kesinlikle daha iyi! 2 tatlı kaşığı ya da dondurma kaşığı yardımıyla pudra şekeri dökülmüş bir tabağa hamur parçalarını bırakıyoruz. Daha sonra elimizle yuvarlayarak pudra şekerli toplarımızı tepsiye diziyoruz. Aralıklı dizmekte fayda var. Sıcaklar herkes gibi benim sevgili kurabiye hamurumu da etkileyerek bir miktar yayılmaya sebebiyet verebiliyor ki bu kesinlikle istediğimiz bir durum. En son olarak fırında 180 C derecede 15 dakika pişiriyoruz.

    Fırından ilk çıktıklarında sert olmalarına bakmayın, bir süre sonra kesinlikle ağızda dağılan harika bir lezzete kavuşacaksınız. Eğer bu kurabiyeyi yaparsanız sizin düşüncelerinizi merak ederim. Lütfen yorum bırakın. 
(Bu harika kurabiyenin tarifini çok eskiden bir internet sitesinden almıştım ama hangi site olduğunu bulamıyorum. Lütfen gören, bilen varsa ve benimle paylaşırsa memnun olurum. Kaynak gösteremediğim için özür dilerim.)
    

3 yorum:

  1. bu cookie den bana özel hazırladı ayşecim hamuruda kendide mükemmeldi bidaha olsada bi daha yesemmm :D kalp kalp

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli gözüküyor... en kısa zamanda tatmak dileğiyle... "cıvık müdürüm affedersin" nüktesi de çok tatlı...

    YanıtlaSil
  3. Aysecıgım cok guzel gorunuyorlar canım.Ellerıne saglık.Blogun hayırlı olsun canım.Deneyınce tekrar yorumlarımı yaparım.Sevgiler.

    YanıtlaSil